Logo UVN

Študenti z ružomberského gymnázia prišli darovať krv

V utorok 28. novembra 2023 sme opäť privítali na našej Klinike hematológie a transfúziológie mladých darcov krvi – študentov z Gymnázia sv. Andreja v Ružomberku, ktorí chodia darovať krv aj viackrát do roka.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa študentov, ktorý pripadá na 17. novembra, organizuje pani profesorka z Gymnázia sv. Andreja, Mgr. Mrvová, v spolupráci s Ústrednou vojenskou nemocnicou SNP Ružomberok – FN každý rok študentskú kvapku krvi. Tento rok prišli študenti darovať krv 28.novembra.

Darovanie krvi je dôležitý spôsob, ako podporiť a pomôcť ostatným. „Dnes k nám prišlo 13 študentov, z ktorých 11 je prvodarcov, čo je pre nás veľkou víziou do budúcna a teda osloviť mladých ľudí pre správnu vec. Prioritou je šírenie osvety práve v tejto vekovej kategórii a zdôrazňovať potrebu pomoci v zmysle “ pomôžem ja tebe a ty pomôž mne“ “, informovala vedúca sestra Kliniky hematológie a transfuziológie Mgr. Jana Filicka, PhD., MPH.

Jedno darovanie krvi môže zachrániť až tri životy. Tí, ktorí darujú krv, pomáhajú ľuďom, ktorí naliehavo potrebujú krv kvôli chorobe alebo nehode, počas chirurgických zákrokov či pri poruche krvácania.