Logo UVN

Leto – festival kliešťov: čo robiť a čo nerobiť

Leto je obdobím teplého počasia, čerstvého ovocia, trávenia času pri bazéne, ale aj v prírode a zároveň obdobím parazitov – kliešťov. Je dôležité si leto užiť, ale ešte dôležitejšie je chrániť si zdravie. Najhoršie je, že kliešťa niekedy spozorujete až vtedy, keď sa zahryzne do kože a nasiakne krvou. No dôsledky takého malého uhryznutia môžu byť veľmi vážne. Kliešte môžu prenášať kliešťovú encefalitídu, lymsku boreliózu, anaplazmózu alebo aj ehrlichiózu.

Kliešťom sa tento rok mimoriadne dobre darí. A keďže sme pomerne malá krajina, takže možno povedať, že nikde na území Slovenska nemôžeme mať pocit, že sa nás to vôbec netýka. Ľudia sú ohrození infekciami prenášanými kliešťami, často s vážnym, u neliečených pacientov až so smrteľným priebehom. Pozor si si treba dávať aj na komáre. Najlepšou ochranou je preto prevencia,“ povedala prednostka Kliniky infektológie ÚVN SNP Ružomberok FN – doc. MUDr. Anna Lesňáková, PhD. Ako dodala kliešť prenáša vyše 50 patogénov, ktoré sú nebezpečné nie len pre človeka, ale aj pre zvieratá.

Najlepšou prevenciou je kombinácia očkovania proti kliešťovej encefalitíde a dôsledná ochrana. Prisatého kliešťa je nutné čo najskôr odstrániť. „ Každý kliešť je potenciálne infekčný a tak s ním treba aj zaobchádzať. Pri manipulácii s kliešťom je dôležité používať ochranné pomôcky – rukavice, ale pomôže aj igelitové vrecko na ruke. Pozor! Infekcia sa môže rozšíriť aj cez drobné rany v koži. Kliešťa treba uchopiť pomocou pinzety čo najbližšie ku koži, za tvrdú hlavičku. Potom treba jemným kývavým pohybom uvoľniť hlavičku, potom kliešťa. Nevhodné je jeho polievanie olejom, potieranie masťou a podobnými prípravkami. Po ich aplikácii sa začne dusiť a do rany vypudzuje množstvo aj nebezpečných látok, čo môže urýchliť prenos nákaz,“ dodala doc. MUDr. Anna Lesňáková, PhD.

Vybratého kliešťa je nutné zabaliť do papiera a spláchnuť v toalete. Po vytiahnutí kliešťa kožu v mieste jeho prisatia vydezinfikovať dezinfekciou s obsahom alkoholu alebo jódovej tinktúry a miesto prisatia ďalší mesiac sledovať. „Odstránenie kliešťa zbytočne neodďaľovať, s dobou prisatia sa zvyšuje možnosť infekcie. Borelióza sa prenáša po dvadsiatichštyroch hodinách, na nákazu vírusom encefalitídy stačí prisatie trvajúce dve hodiny. Odborné vyšetrenie je nutné, ak sa rana začervená, opuchne alebo sa v jej okolí, či inde na tele objaví začervenanie kruhovitého tvaru,“ upozornila prednostka. Podozrivé sú taktiež nešpecifické celkové príznaky, ktoré môžu pripomínať chrípku.

„Zaznamenávame zvyšujúci sa trend infekcií prenášaných kliešťami. Aktuálne máme hospitalizovaných dospelých pacientov s kliešťovou encefalitídou (po zaklieštení kliešťa a po konzumácii salašníckych výrobkov z nepasterizovaného ovčieho a kozieho mlieka). V liečbe máme aj pacientov s lymskou boreliózou,“ uviedla doc. MUDr. Anna Lesňáková, PhD.

V prípade kliešťovej encefalitídy sa môžete vírusom nakaziť aj konzumáciou nepasterizovaného kozieho, kravského i ovčieho mlieka a výrobkov z nich. Vírus postihuje centrálny nervový systém a jeho obaly. „Preto by sme chceli apelovať na obyvateľov, aby salašnícke výrobky z nepasterizovaného ovčieho a kozieho mlieka konzumovali s vysokou obozretnosťou. Odporúčame prevarenie surového mlieka pred konzumáciou a syr vyrobený zo surového mlieka je potrebné aspoň opiecť z oboch strán. Vírus kliešťovej encefalitídy sa ničí pri teplote 70 °C“, uzavrela doc. MUDr. Anna Lesňáková, PhD. U lymskej boreliózy súvisí riziko akvirovania infekcie hlavne s pobytom v prírode. Ochorenie má sezónny charakter, súvisí s aktivitou kliešťov – od jari do jesene.