Logo UVN

Na získanie vitamínu D stačí pár minút denne na slnku

Dni sa otepľujú a slnko zostáva dlhšie vonku. Slnko, nakoľko je zdrojom vitamínu D, sa nazýva aj „slnečným vitamínom“ Avšak na doplnenie Vitamínu D postačuje pár minút denne na slnku a nie niekoľkohodinové opaľovanie. Aj napriek tomu mnoho ľudí túži po slnkom pobozkanom vzhľade. Je preto nevyhnutné pripomenúť, že aj keď sa budete správať akokoľvek zodpovedne, bezpečné opaľovanie neexistuje.

Opaľovanie je reakcia, ktorá sa vyskytuje vo vnútri vašej pokožky a ktorá vás chráni pred ďalším poškodením UV žiarením. „Nadmerné pôsobenie UV-B žiarenia vyvoláva jej spálenie. V snahe chrániť pokožku pred ďalším poškodením dochádza k zvýšenej tvorbe pigmentu melanínu melanocytmi. Najväčšie nebezpečenstvo predstavuje možný vznik kožných zhubných nádorov. Ak už človek túži po opálenom vzhľade, je vhodné zvážiť bezpečnejšie alternatívy, ako sú samoopaľovacie produkty, pri ktorých nedochádza k vystaveniu UV žiareniu,“ povedala primárka dermatovenerologického (kožného) oddelenia ÚVN SNP Ružomberok – FN, MUDr. Renáta Drahošová.

Nadmerné vystavovanie sa vplyvom UV-A a UV-B žiarenia (opaľovanie), spôsobuje poškodenie kože (rakovina kože), jej rýchlejšie starnutie, tvoria sa pigmentové škvrny a prehlbujú sa vrásky.. Primárka MUDr. Renáta Drahošová uviedla pár spôsobov ako chrániť pokožku pred negatívnym vplyvom UV žiarenia: „Jedným zo spôsobov je používanie ochranných krémov s vyšším SPF faktorom (medzi nežiaduce zložky v opaľovacích krémoch patria parabény, parafín, parfém), ideálne 50+, podľa fototypu kože, ktorý treba naniesť cca 20 minút pred opaľovaním na suchú a čistú pokožku a opakovať to každé 2 hodiny. Dôležité je zdržiavať sa v tieni ( 10:00 a 16:00 hod.), keď sú UV lúče najsilnejšie. Samozrejmosťou je pravidelné nosenie vhodnej pokrývky hlavy a slnečné okuliare, aby ste predišli poškodeniu očí a okolitej pokožky.“

Omnoho väčší pozor treba dať na pokožku detí. „Detská pokožka je tenšia a preto je citlivejšia na UV žiarenie než u dospelého jedinca. Dlhodobé poškodenie kože v detstve je významným rizikovým faktorom rakoviny kože v dospelosti. Musíme jej teda pomôcť sa chrániť ju. Ideálne aplikáciou vhodného opaľovacieho krému u detí od šiestich mesiacov v dostatočnom množstve opakovane počas dňa, zdržiavanie v tienistom prostredí, nosenie pokrývky hlavy a zátylku a samozrejme dodržiavanie dostatočného pitného režimu,“ doplnila MUDr. Renáta Drahošová. Netreba zabúdať na to, že ani pod slnečníkom nie ste 100 % chránení pred UV žiarením.

Ak by teda došlo k spáleniu kože, u dospelých i detí, najlepšie je zdržiavať sa v tieni, kde je potrebné sa tiež naďalej chrániť opaľovacími prípravkami a ľahkým priedušným oblečením. Na pokožku môžete niekoľko krát denne aplikovať dostatočné množstvo upokojujúceho gélu alebo krému po opaľovaní. „ Takisto je potrebné hydratovať telo zvnútra. Nezabudnite na dostatočný pitný režim v podobe čistej vody. Ideálne množstvo v letných dňoch je 3 litre vody u dospelého človeka,“ uzavrela MUDr. Renáta Drahošová.

 

 

V Ružomberku dňa 07.07.2023