Logo UVN

Ružomberská kvapka krvi 2024

Lekári, aby mohli vykonávať širokú škálu život zachraňujúcich a život zlepšujúcich liečebných postupov, sa musia spoliehať na darcovstvo krvi. Dôsledkom toho Občianske združenie Ružomberčan a Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok – FN (ÚVN) opäť zorganizovali 09. februára 2024 trinástu Ružomberskú kvapku krvi.

Aktivity Občianskeho združenia Ružomberčan, ohľadom darovania krvi, sa v ÚVN konajú niekoľko krát do roka. Ružomberskú kvapku krvi organizujú už tri roky. Viacnásobní darcovia, ale aj odvážni prvodarcovia sa tak spojili pre túto ušľachtilú vec. Spoločne však pomáhajú mnohým ľuďom. Na výzvu tento rok zareagovalo skoro 50 dobrovoľných darcov krvi.

Darovanie krvi je veľmi dôležitá akcia, ktorá zachraňuje životy. A hoci doba napreduje, stále je nevyhnutné darovať krv, aby sme uspokojili potreby tých, ktorí to značne potrebujú. Zásluhou darcov krvi a takýchto zorganizovaných akcií,  je dodanie dostatočného množstva krvi ľuďom v núdzi.  Tým zabezpečia, aby každý kto to potrebuje, dostal potrebnú krvnú skupinu.

Je dôležité zdôrazniť, že darovanie krvi nie je nebezpečné. Zdraví darcovia môžu k tomuto aktu štedrosti aktívne prispieť aj okrem týchto podujatí. V ÚVN môžete darovať krv aj v Klinike hematológie a transfuziológie ÚVN SNP Ružomberok – FN dvakrát týždenne, v utorok a štvrtok. Na odber je potrebné prihlásiť sa telefonicky na čísle 044/438 2401 v pracovných dňoch od 10:00 do 12:00 hod a od 13:00 do 15:00 hod.

V Ružomberku 09. februára 2024